Tips & Tricks

In de Tips & Tricks staat beschreven hoe je een mooi gratis visitekaartje. Als je van de onderstaande categorieën goed kennis neemt, kan het bijna niet fout gaan. Mocht je onverhoopt toch vastlopen bij het ontwerpen of heb je een specifieke vraag? Raadpleeg dan even onze klantenservice.

 

38

Resolutie

Houd bij het opmaken van het beeld een minimale resolutie aan van 300 DPI. Op deze manier komt het visitekaartje het mooist uit de drukpers. DPI betekent Dots Per Inch en geeft aan uit hoeveel pixels het bestand is opgebouwd.

Hoe komt het dat sommige bestanden en afbeeldingen een erg lage resolutie hebben?

 • Het bestand is niet goed verwerkt in een grafisch programma.
 • Uit het nieuwe bestand en het originele bestand zijn de afbeeldingen niet goed gekoppeld. Het laat enkel een voorbeeld zien. 
 • Het is niet raadzaam om een afbeelding van internet te kopiëren. Het heeft dan een te lage resolutie. De webresolutie is namelijk slechts 72 DPI.
 • Het is onverstandig om afbeeldingen op de computer te vergroten. Door dit te doen worden afbeeldingen vaak onscherp. De pixels worden dan uitgerekt. 
 • Het onjuist comprimeren heeft geen goede gevolgen voor het bestand . Vaak gebeurt dit bij Office programma’s zoals Publisher en Word.

Waar moet je aan denken bij de resolutie van afbeeldingen en bestanden die je wilt drukken op je visitekaartje:

Gebruik bij het opmaken van je bestanden enkel afbeeldingen met een correcte resolutie van minimaal 300 DPI. Deze afbeeldingen mag je verkleinen, maar je mag ze absoluut niet vergroten. Hou je daarnaast aan de juiste PDF- en drukinstellingen. 

Waarom zijn mijn lettertypen onscherp? 

Lettertypen zijn opgebouwd uit gerasterde teksten (ook wel pixels). Als lettertypes onscherp zijn, komt dat omdat deze gerasterde teksten zijn vergroot in een opmaakprogramma. Omdat de DPI van de tekst vaak te klein is, komt het dan vaak wazig over.

 • Teksten die je typt worden door oudere programma’s vaak gerasterd. Als je deze teksten later vergroot, wordt het geheel onscherp. 

Alles op een rijtje:

 • Voordat je begint met opmaken, moet de resolutie van het bestand minimaal 300 DPI zijn.
 • Gebruik het liefst Adobe CS programma’s bij het opmaken van de bestanden.
 • Gebruik de juiste druk- en PDF-instellingen.

 

39

Opmaak & Kleur

Als je visitekaartjes in kleur laat drukken is de opbouw van zwart altijd in CMYK kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Deze kleuren worden opgebouwd in procenten van iedere kleur. De totale procentuele waarde voor een goede kleur zwart mag niet boven de 280% uitkomen. De kleur kan gaan smetten als het kleurpercentage hoger ligt.

Waarom heeft zwart niet de goede instellingen:

Bij Office-programma’s zoals Paint en Word wordt zwart altijd uit RGB-kleuren (Red, Green, Blue) opgebouwd. Als je het bestand exporteert naar PDF, mag je niet kiezen voor de instelling ‘converteren naar CMYK’. Zoals eerder vermeld, kan het zwart gaan smetten als de kleuren in het bestand een te hoge procentuele waarde heeft. Dit betekent dat er inktsporen of vlekken op het kaartje te zien zijn. 

Hou dus rekeningen met de volgende zaken bij het opbouwen van zwart:

 • De kleuropbouw in het bestand mogen nooit zwaarder zijn dan 280% (C%+M%+Y%+K%).
 • Converteer CMYK bestanden maximaal één keer, maar het liefst nooit. De kleuren kunnen dan veranderen in het bestand. 
 • Gebruik bekende kleurprofielen. Bijvoorbeeld ISO-Coated.
 • Als je kleuren toch gaat converteren, kun je in Acrobat in het menu kiezen voor geavanceerd  >  ‘zwart behouden’
40

Snijmarge

Bij het ontwerpen van het visitekaartje moet je altijd rekening houden met afloop en snijmarge. Delen van het visitekaartje worden bij de afwerking namelijk weggesneden. Ook kunnen er door het snijden witte randen ontstaan, als er geen rekening is gehouden met afloop.  Houdt daarom altijd een minimale afloop of snijmarge van 2 millimeter aan.

Waarom heeft mijn bestand geen afloop of snijmarge:

 • De achtergrond is niet doorgetrokken tot in de snijmarge
 • Omdat het bestand fout is geëxporteerd, wordt de afloop niet opgeslagen
 • Het is niet mogelijk om afloop of snijtekens te plaatsen bij Office-programma’s

Waar moet je aan denken bij het toepassen van afloop of snijmarges:

 • De achtergrond moet in de snijmarge doorlopen
 • De bestanden moeten voorzien zijn van afloop en snijtekens
 • Office-programma’s bij het opmaken van visitekaartjes is niet de bedoeling

 

41

Papiersoort en afwerking

Het kiezen voor het gramsgewicht hangt af van het doel van de visitekaartjes. Het grammage van het papier geeft aan hoe zwaar het papier is per m2. Als je op zakelijk vlak echt indruk wilt maken met je visitekaartje is het raadzaam om een dikkere papiersoort met een matte of crèmeachtige afwerking te kiezen. Je komt dan al snel uit bij 300 tot 450 grams papier. Als je daarnaast ook wat exclusiever wilt gaan, is er nog de keuze tussen een parelmoeren of een afwerking met metallic effect. Wanneer je de visitekaartjes gaat gebruiken voor een snelle kortingsactie kun je het best kiezen voor een lichtere grammage, bijvoorbeeld 170 of 250 grams papier. Als je wil dat je visitekaartje tegen een stootje kan, kies dan voor een gelamineerde afwerking. Op deze manier komt er een transparant laagje om het kaartje heen, voor extra bescherming.

42

Formaten

Het standaard visitekaartje kent waarschijnlijk iedereen. Naast dit formaat van 5,5 cm bij 8,5 cm, heb je nog drie andere standaard varianten. Dit zijn de varianten met de ronde hoeken, het staande klapkaartje en het liggende klapkaartje.

Bij het opmaken moet je je houden aan de formaten van het eindformaat van je visitekaartjes plus de snijmarges rondom. 

Bij het dubbelgeklapte visitekaartje moet je ook rekening houden met de vouw die in het midden komt. Plaats liever geen afbeeldingen over de vouw heen, maar positioneer alles netjes op de vier zijden van het kaartje.

Het is echter altijd mogelijk om visitekaartjes in de meest uiteenlopende vormen te snijden of te stansen. Je kunt dit zo gek maken als je zelf wilt.